Interview Ted Goeglein – Kille Woede

By Rozemarijn • Interviews • 15 Oct 2012

Ted Goeglein over Kille Woede: “Ik houd van het personage Sara Jane omdat ze nooit terugdeinst en niemand nodig heeft om haar te redden.”


Scenarioschrijver Ted Goeglein schreef onlangs zijn eerste roman, Kille Woede. Het verhaal speelt zich af in zijn woonplaats Chicago en gaat over de jonge Sara Jane, die gedwongen is te infiltreren in het georganiseerde criminele circuit ’The Outfit’. CultuurBewust.nl sprak met Goeglein over het schrijven van zijn eerste boek.

Hoe vond je het om een roman te schrijven?
“Intens en goddelijk. Het schrijven van een roman betekent het creëren en bewonen van een alternatief universum. Wie vindt dat nou niet leuk?”

Wat is het verschil met het schrijven van een scenario?
“Met een scenario is elke pagina een minuut. Dan heb je ongeveer twee uur om een verhaal te vertellen. In een roman heb je meer tijd om het verhaal op te bouwen, maar de verantwoordelijkheid blijft hetzelfde: je moet zorgen dat je publiek vanaf het begin geboeid is.”

Hoe ben je op het idee voor Kille Woede gekomen?
“Het is onmogelijk om in Chicago te wonen en je niet bewust te zijn van het eerbiedwaardige criminele circuit, ‘The Outfit’. Nadat hun oorspronkelijke leider Al Capone is opgepakt, is deze maffiaorganisatie volledig ondergronds gegaan. In zijn intense geheimzinnigheid nam ‘The Outfit’ Chicago en Hollywood over. Ik vind de kracht van hun onzichtbaarheid fascinerend.”

Waarom heb je gekozen voor een vrouwelijke protagonist in een boek over de maffia?

“In tegenstelling tot de maffia, die zich vooral in New York City bevindt en georganiseerd is op basis van etnische oorsprong, is ‘The Outfit’ altijd een bedrijf geweest. Iedereen kon er toe behoren zolang je maar een deel van je buit aan de groep opgaf. Slechts één groep werd buitengesloten: de vrouwen. Ik wilde weten wat er zou gebeuren wanneer vreselijke omstandigheden een jonge vrouw zouden dwingen om de maffia binnen te dringen en daarbinnen een machtspositie te verkrijgen.”

Waarom denk je dat Sara Jane een interessant personage is voor de Young Adult-lezers?

“Sara Jane gaat een wilde en gewelddadige queeste aan om haar familie te redden en die reis verandert haar. Ze is wanhopig, angstig en verward, maar ook kwaad, slim, en volledig bereid om te vechten. Ik denk dat Young Adult-lezers het gevoel herkennen om overspoeld te worden door emotionele situaties die hun perceptie op zichzelf doen veranderen. Het zelfvertrouwen van Sarah Jane, het weigeren om een slachtoffer te zijn, is een eigenschap die lezers van alle leeftijden zal aanspreken.”

Waarom heb je gekozen voor een paranormale benadering van het verhaal?

“Eigenlijk is het semiparanormaal. Sara Jane lijkt een niet-menselijke gave te bezitten om mensen te manipuleren. Dat talent is gebaseerd op een bestaande Chicago gangster die de intimidatiemethode had geperfectioneerd om zijn slachtoffers te beangstigen door ze aan te staren. In het tweede deel wordt een meer gedetailleerde uitleg gegeven van Sara Jane’s gave, maar daar kan ik nu helaas nog niets over onthullen.”

Wat voor onderzoek heb je gedaan om meer te weten te komen over de maffia?

“Ik heb bronmateriaal gelezen en met veel bareigenaars en politieagenten gesproken. Ik wilde zeker weten dat mijn aannames aardig met de praktijk overeen kwamen. Kille Woede is fictie, dus mijn belangrijkste doel was een boeiend verhaal te schrijven. Ironisch genoeg was het meeste wat ik verzon niet alleen waar, maar ook nog accuraat.”

Was het gevaarlijk om hun praktijken te onderzoeken?

“Ik heb er nooit zo over nagedacht. Ik ben er van overtuigd dat er mensen waren die mijn nieuwsgierigheid niet konden waarderen, maar het is gebruikelijk dat ‘The Outfit’ mensen zoals ik negeert. Waarom onder je rots vandaan komen en mij in elkaar slaan, als dat alleen maar de aandacht op jezelf vestigt? Ze hebben deze les geleerd van Al Capone.”

Kille Woede is het eerste deel in een trilogie. Wat kunnen we verwachten van deel twee?

“Sara Jane’s queeste wordt steeds duisterder en gevaarlijker, net als zijzelf. Het tweede deel laat zien hoe het is om er bij te horen – wat voor effect dat het heeft op Sara Jane. Ze raakt haar naïviteit kwijt en aarzelt niet om mensen pijn te doen de kwaad in de zin hebben. Ik hou van haar omdat ze nooit terugdeinst en niemand nodig heeft – geen vriendje, agent of volwassen persoon – om haar te redden.”

Interview is gepubliceerd op CultuurBewust.nl

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.