Interview Iduna Paalman – Hee Maisje

By Rozemarijn • Interviews • 29 Mar 2012

Iduna Paalman: ‘Ik probeer altijd oprecht te zijn. Dat betekent niet dat elk woord waar is.’

Iduna Paalman (21) schrijft al sinds ze op de basisschool zat. Ze droomde van Billy boekenkasten vol met haar boeken. Haar grote voorbeelden zijn schrijvers als Arnold Grunberg, Bart Moeyaert en Carson McCullers. Ze werd door Edward van Vendel gevraagd om mee te doen aan het project ABC Yourself, een website waar columns van talentvolle jonge schrijvers verschijnen. Nu zijn haar verhalen verzameld in de bundel Hee Maisje!

Hoe ben je bij ABC Yourself terecht gekomen?
‘Ik kende Edward al. Voor mijn profielwerkstuk over het schrijven van een boek heb ik schrijvers geïnterviewd, daarvoor heb ik onder andere Edward benaderd. Hij heeft een aantal stukken gelezen van het boek dat ik voor mijn profielwerkstuk aan het schrijven was. Omdat hij talent in mij zag, verwees hij mij door naar de wedstrijd Doe Maar Dicht Maar. Die heb ik toen gewonnen. Tijdens de manifestatie kwam Edward naar mij toe met de vraag of ik mee wilde doen met zijn project ABC Yourself.’

Is het je handelsmerk om over je eigen omgeving te schrijven?
Nee, helemaal niet. Edward wilde jonge getalenteerde schrijvers kilometers laten maken door ze een kader te bieden met een stok achter de deur. Hij bedacht dat we twee à drie keer in de week een column moesten schrijven, maar dat is echt veel. Op een gegeven moment weet je niet meer waar je het vandaan moet halen en dan begin je vanzelf autobiografische dingen te schrijven. Dat is niet mijn handelsmerk, maar het paste wel heel goed binnen het ABC-project.’

Maar waar haal je dan de inspiratie vandaan?
Nou zo’n heel boeiend leven leid ik eigenlijk niet. Ik ben gewoon een student in Amsterdam, maar als je zo vaak schrijft ga je toch letten op de kleinere dingen. Toen ik voor dat project schreef, ging ik nog vaak terug naar waar ik vandaan kom, een dorp in Drenthe. Dan zat ik elk weekend in de trein en ging ik mensen in de trein bekijken. Gewoon de kleine dingen die je opvallen. Ik heb er ook een heleboel bij gefantaseerd hoor. Soms dan zie of hoor ik iets en heb ik het gevoel dat er wel wat in zit. Ik schrijf dan een zin in mijn telefoon, een beginnetje, en maak ik daar later een verhaaltje van. Voor de goedheid van het verhaaltje fictionialiseer ik het wel een beetje.’

Lezen wij hier over de echte Iduna of over een andere versie van jou?
Ik denk dat als je me kent en dan het boek leest, je denkt van ‘ohja!’. Maar als je me niet kent, dan betekent dat niet dat je Iduna helemaal door hebt. Ik probeer wel altijd oprecht te zijn.  Dat betekent niet dat elk woord waar is, maar wel elk gevoel dat uit zo’n stukje spreekt  waar is. Ik merk dat de stukjes die ik zelf het best gelukt vond, de stukjes waren waarbij ik even helemaal overboord schoof wat anderen ervan konden vinden. Dat ik me er niet voor moest schamen of het niet te bloot was. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd dat aan de kant te schuiven en gewoon te schrijven wat er is.’

Hoe was de begeleiding van Edward?
Oh fantastisch. Ja, ik ken niemand die enthousiaster is dan hij. Ik word nog wel eens geteisterd met de gedachte dat er niemand zit te wachten op wat ik aan het schrijven ben. Edward geeft mij altijd het gevoel dat er wel mensen zijn die mijn verhalen willen lezen. Hij heeft me inhoudelijk geholpen en is ook kritisch geweest. Ik vind niet dat hij altijd gelijk heeft. Het is een goede leer om bij jezelf te blijven. Heel vaak zijn het onderbuikgevoelens. Edward vraagt me dan waarom ik iets op die manier heb opgeschreven. Dan ga je daar wel heel erg over nadenken.’

Heb je al plannen voor een nieuw boek?
‘Nou ik heb wel wat halve bestandjes op mijn computer staan, maar ben nu hard aan het studeren  en ik doe nog veel aan theater. Volgende week ga ik voor vier maanden naar Berlijn om te studeren. Alles op zijn tijd. Ik heb wel het vertrouwen dat het komt, omdat ik het heel graag wil. Ik wacht gewoon het goede moment af en blijf ondertussen veel schrijven.’

Dit interview is gepubliceerd op CultuurBewust.nl

 

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.