Iduna Paalman Hee Maisje!

By Rozemarijn • Recensies • 25 Feb 2012

Uniek en veelbelovend schrijftalent in Hee Maisje!

De blogs van de twintigjarige Iduna Paalman op de website abcyourself.nl zijn door uitgeverij Lemniscaat gebundeld in Hee Maisje!. Op intelligente en humoristische wijze beschrijft Paalman haar unieke maar herkenbare kijk op de alledaagse dingen.

Paalman is een van de zes jonge schrijvers die onder leiding van Edward van de Vendel over hun leven blogden op de website abcyourself.nl. Ze is een veelbelovend schrijftalent; niet voor niets zijn haar blogs opgemerkt door bekende Nederlandse auteurs als Hanna Bervoets, Ingmar Heytze en Arjen Lubach. In 2009 won ze zowel de jury- als de Belcampoprijs van de dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar.

Scherpe bevindingen
Op intelligente en humoristische wijze beschrijft Paalman in Hee Maisje! haar beleving van de wereld en alledaagse zaken. De onderwerpen zijn verrassend en afwisselend. Ze vertelt over haar familie, gesprekken in de trein, ontmoetingen op straat en eigenaardige, maar herkenbare eigenschappen van zichzelf. Een voorbeeld is het het volgende fragment uit de blog Mankementen: een optelsom van eigenschappen die Paalman als haar mankementen beschrijft (p.31/32):

– Elke zomer koop ik een nieuw pak enkelsokjes, omdat die van de vorige zomer op een merkwaardige manier in het niets zijn opgelost.
– 
In de trein heb ik vaak oogcontact met heel mooie mensen die halverwege de rit hun telefoon opnemen met ‘Hoi liefje!’
– Ik vergis me wekelijks in de rijpheid van mango’s.
– 
Met biologie hebben we nooit iets mogen ontleden, nog geen onschuldige uilenbal. Mijn klasgenotenwaren met dit feit erg gelukkig. Ik had het best willen doen.

De blogs zijn persoonlijk, maar met de nodige afstand geschreven. De nadruk ligt niet op de emotie, maar op de scherpe bevindingen. Door de verhalen krijgt de lezer een kijkje in de keuken van haar leven en leer je Paalman zelf kennen.

Leest als een trein
De bundel leest als een trein door de korte vorm van de tekst, het toegankelijke taalgebruik en de herkenbaarheid van de situaties. Het is een kleine bundel met slechts 94 pagina’s, maar iedere blog vormt een unieke bijdrage aan het geheel. De bundel eindigt met twee korte verhalen. Deze verhalen zijn een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat ze niet langer over Paalman zelf gaan, maar over fictieve karakters. Op dezelfde toon beschrijft ze de wereld van twee buitenbeentjes. Ondanks dat ze niet echt in de bundel thuis horen, zijn het leuke verhalen om te lezen.

Deze veelbelovende literaire bundel daagt je uit op een frisse manier naar de wereld te kijken en vooral de humor van vreemde situaties in te zien. Volg Paalmans nieuwe blogs opwww.abcyourself.nl

Deze recensie is gepubliceerd op CultuurBewust.nl

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.