De Reis: projectleider

By Rozemarijn • Amateurkunst, Kunstprojecten • 14 Dec 2018

de reis

Van 2015 tot 2018 was ik projectleider van het community art programma De Reis in het kader van Leeuwarden-Fryslân2018. Bij De Reis gaan initiatiefnemers, makers en een Mienskip samen aan de slag om een maatschappelijke verandering in beweging te krijgen door het inzetten van kunst en cultuur.

Geef je eigen leefomgeving vorm

De Reis gelooft in de kracht van de mensen en in dit geval in die van initiatiefnemers, makers en een Mienskip! Je bent verantwoordelijk voor je eigen leefomgeving, je bent zelf in staat om iets te veranderen en kunst en cultuur kunnen daarbij helpen. Het helpt om dingen bespreekbaar te maken, te verbinden maar je doet het zelf, samen en met elkaar. Dit is belangrijk om de verandering op lange termijn te laten slagen zodat deze opgenomen wordt in de Mienskip.

De kracht van kunst en cultuur

Alles wat onbespreekbaar lijkt komt op tafel, verbinding staat centraal en er mag gelachen worden tijdens De Reis. De maker doet samen met de initiatiefnemer onderzoek, stelt vragen en gaat op zoek naar talenten en interesses binnen een Mienskip. Vanuit een gezamenlijke urgentie bouwen deze vervolgens, samen met de Mienskip, aan een kunstwerk, voorstelling, optreden of een andere kunstvorm. De Reis helpt, begeleidt en biedt een netwerk en is het kompas voor initiatiefnemers en makers die werken aan projecten die aangesloten zijn bij De Reis.

Zoals beschreven mag het overal over gaan! Zo is in De Hoeve aandacht gevraagd voor de bouwbeperking in het dorp middels een groot bouwwerk dat maker Willy van Assen samen met de bewoners van het dorp heeft gebouwd. Het bouwwerk staat symbool voor de wil van de bewoners om te mogen bouwen. Op de Plataanschool in de Leeuwardense wijk Heechterp-Schieringen hebben kinderen onder leiding van maker Lisette Bokma hun eigen gameroom ontworpen. Een plek voor kinderen uit de wijk om te relaxen en spelen. Een langgekoesterde wens die eindelijk in vervulling ging.

Lees en bekijk meer over De Reis

  • www.dereis.frl 
  • Lezen: meer weten over onze methodiek? Lees verder in Het Kompas voor De Reis.
  • Lezen: in 2018 verschenen er twee magazines van De Reis, Halte 01 en Halte 02. In de magazines lees je alles over de projecten uit 2017-2018 in de vorm van interviews met makers en initiatiefnemers, projectachtergronden en leuke weetjes.
  • Kijken: in 2018 verscheen er een documentaire met in de hoofdrol de makers en initiatiefnemers van de Reisprojecten uit 2017-2018. Elf bijzondere gesprekken die starten met een minuut stilte. Een spannend experiment waarin je soms letterlijk een kijkje in de ziel van de ander krijgt.

Tags: , , , ,

Comments are closed.