Cassandra Clare Stad van verloren zielen

By Rozemarijn • Recensies • 25 Nov 2013

In Stad van verloren zielen krijgt het bovennatuurlijke een menselijk karakterStad-van-verloren-zielen-e1385058343979

Stad van verloren zielen is het vijfde deel in de serie Kronieken van de onderwereld van Cassandra Clare. In de wereld van de schaduwjagers heerst er een apocalyptische dreiging, maar worden de emoties vooral beheerst door de verschillende liefdesrelaties en vriendschappen. Vanuit een wisselend perspectief vertelt een Clare een boeiend verhaal, waarin het bovennatuurlijk een sterk menselijk karakter krijgt. 

In de wereld waarin schaduwjagers de wereld beschermen tegen demonen, komt de dappere Clary voor een lastige keuze te staan. Haar grote liefde Jace is op magische wijze verbonden aan haar kwaadaardige broer Sebastiaan. Het is onmogelijk om de een te vermoorden zonder de ander daarbij te doden. Clary probeert samen met haar vrienden (schaduwjagers, vampiers, weerwolven en magiërs) een manier te vinden om Jace van Sebastiaan te scheiden en er achter te komen wat voor duister plan haar broer heeft.

Menselijke emoties in bovennatuurlijk relaties

Stad van verloren zielen bevat een intrigerende combinatie van seksuele spanning tussen personages en een apocalyptische dreiging. De wereld is in groot gevaar, omdat Sebastiaan samenspant  met opperdemonen en  een leger vormt van kwaadaardige schaduwjagers. Deze dreiging is echter vaak minder urgent dan de verwikkelingen waarin de personages zich bevinden. Clare besteedt meer aandacht aan de liefdesrelaties en vriendschappen tussen de verschillende personages in het verhaal.

De relaties tussen de bovennatuurlijke wezen zijn allemaal verschillend van aard, maar worden gekenmerkt door menselijke emoties, waardoor iedere lezer zich wel met een van de situaties kan identificeren. Soms zijn de liefdesscènes bijna onrealistisch dramatisch, maar op andere momenten gaat het om herkenbare emoties, zoals onzekerheid en verlangen. Door de aandacht voor de menselijke emoties is het boek niet alleen een spannend avonturenverhaal, maar maken de personages ook een emotionele ontwikkeling door, waar de lezer getuige van is.

Wisselend perspectief

Clare vertelt het verhaal vanuit verschillende perspectieven. Naast Clary komen haar vrienden en familie ook aan bod, zoals Simon, Alec, Maia, Jocelyn en Maryse. Ieder hoofdstuk bestaat uit fragmenten, waarbij het verhaal steeds van situatie wisselt. Hierdoor heeft de schrijfster veel spannende cliffhangers ingebouwd, maar krijgt de lezer ook goed beeld van de situatie en de verschillende personages.

Opvallend is dat het verhaal vrijwel niet vanuit het perspectief van Jace en Sebastiaan wordt vertelt. Hierdoor komt de lezer alleen te weten hoe het voor Jace is om verbonden te zijn met Sebastiaan wanneer hij dit aan Clary vertelt, maar kan de lezer niet in zijn huid kruipen. Daarnaast kan de lezer de motieven van Sebastiaan alleen peilen vanuit het perspectief van Clary, die erachter probeert te komen wat haar broer beweegt. Hierdoor weet Clare op slimme wijze een bepaalde intrige in het verhaal te behouden, waardoor de lezer met vragen blijft zitten waar hij nog antwoord op wil krijgen. Deze antwoorden krijgt de lezer hopelijk in het laatste deel: Stad van Hemelse Vlammen.

Deze recensie is gepubliceerd op CultuurBewust.nl 

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.