Cassandra Clare Stad van Beenderen

By Rozemarijn • Recensies • 10 Nov 2010

Stad van Beenderen is een spannend en magisch debuut van Cassandra Clare

Stad van Beenderen is het eerste deel van de Kronieken van de Onderwereld door Cassandra Clare en is nu verschenen in een Nederlandse vertaling. Het is een spannende, nieuwe Young Adult-serie over een wereld vol schaduwjagers en demonen.  De magische wezens zijn onzichtbaar voor de gewone aardse mensen, maar niet voor de jonge Clary die in deze duistere wereld gezogen wordt.

De 15-jarige Clary leidt een gewoon leven in de stad, maar wanneer ze  een avond op stap gaat met haar beste vriend Simon, is ze getuige van een moord. Maar wie zal haar geloven? Het slachtoffer is in het niets opgegaan en de daders zijn onzichtbaar voor het gewone oog. Wanneer ze de dader – Jace – terugziet en hem wil confronteren, krijgt ze een verontrustend bericht van haar moeder. Niet luisterend naar haar waarschuwing gaat ze toch naar huis en vindt daar niet haar moeder, maar een gevaarlijke demon.

De moeder van Clary blijkt ontvoerd te zijn en een geheim leven te leiden als schaduwjager – een demonenjager. De onderwereld wordt verborgen gehouden door middel van een betovering.  De gewone aardbewoners kunnen deze wereld niet zien, maar omdat Clary het bloed van een schaduwjager in zich heeft, kan zij de wezens van de onderwereld wel zien.

Overeenkomsten en originaliteit
Samen met de hulp van de jonge schaduwjagers Jace, Alec en Isabelle en haar vriend Simon probeert Clary haar moeder te bevrijden van de kwaadaardige Valentijn.  Hij is uit op de levensbeker waarmee hij een leger van schaduwjagers wil vormen en de halfbloeden wil vernietigen. Hierin is  Clare niet bijzonder vernieuwend. In Harry Potter is het Voldemort die de halfbloedjes wil vernietigen.

Deze overeenkomst betekent niet dat Stad van Beenderen niet origineel is. De schaduwjagers zijn een nieuw fenomeen. Ze hebben getatoeëerde tekens op hun lichaam, kunnen zichzelf met hightech-magische snufjes helen en rijden op vliegende motoren door de lucht. Ook de betovering die ervoor zorgt dat de gewone mensen de onderwereld niet zien, geeft je als lezer het gevoel dat je misschien in een grotere wereld leeft dan je denkt.

Verraad en onvoorwaardelijke trouw
De schrijfster weet de spanning goed op te bouwen. Als lezer ben je voortdurend bezig met de vraag wie te vertrouwen is en wie niet. Elk klein signaal kan wijzen op verraad of juist onvoorwaardelijke trouw. Vertrouwen, liefde en familie zijn belangrijk thema’s in het boek. Clare zet de verhoudingen tussen de personages voortdurend op scherp doordat het tot het einde van het boek niet duidelijk is welke geheimen de figuren met zich meedragen.

In de pers wordt Stad van Beenderen aangeraden aan fans van de serie Buffy the Vampire Slayer. Dit is vrij wonderlijk, want de enige overeenkomst is de demonenjager. Dat wil niet zeggen dat de fans van deze serie de boeken niet leuk zullen vinden: in tegendeel! Laat je niet misleiden door de jonge leeftijd van de hoofdpersoon. Dit spannende verhaal zal jong en oud aanspreken en helemaal stuk gelezen worden.

Deze recensie is gepubliceerd op CultuurBewust.nl

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.