Julie Kawaga Onsterfelijk

By Rozemarijn • Recensies • 16 Dec 2013

De vampier-roman Onsterfelijk van Julie Kawaga mist emotionele gelaagdheid

Onsterfelijk Julie Kawaga

In Onsterfelijk, het eerste deel van de nieuwe serie Blood of Eden, waagt Julie Kawaga zich aan een van de meest populaire fantasy-figuren: de vampier. De schrijfster weet met haar vlotte schrijfstijl en originele perspectief de lezer te boeien. De jonge heldin Allie, die er als nieuwbakken vampier alles aan doet om haar menselijkheid te behouden, mist echter gelaagdheid in haar emotionele ontwikkeling. 

In een wereld die verwoest is door een virus en waar in vampiers de macht hebben, probeert Allie te overleven. Tijdens een strooptocht naar voedsel wordt ze aangevallen door rabdo’s, vampiers die door het virus gek geworden zijn. Op sterven na dood krijgt ze van de meestervampier Kanin de keuze om te sterven of te leven als vampier. Ze kiest ervoor om te leven, maar wil haar menselijkheid koste wat kost behouden en niet in een monster veranderen.

Wanneer ze bedreigd wordt door andere vampiers, moet ze vluchten. Onderweg ontmoet ze een groep mensen die onderweg zijn naar Eden, een soort paradijs waar alleen mensen wonen en geen vampiers. Ze valt als een blok voor de menselijke Zeke en neemt het risico om met hen mee te reizen. Ze vecht tegen de honger naar bloed en wil de mensen om wie ze geeft beschermen, maar hoe lang houdt ze dit vol?

Originele kijk 
Julie Kawaga weet de lezer met haar beschrijvingen snel mee te krijgen in de door haar gecreëerde wereld. Dit doet ze door op de eerste bladzijde direct de sfeer neer te zetten met een executie en door de situatie te schetsen waarin de personages leven. Ze heeft een originele kijk op het thema vampiers, bijvoorbeeld met het virus dat zowel een gevaar vormt voor de mensen als de vampiers. Ze maakt ook gebruik van de klassieke ideeën, zoals het gevaar van de zon en een houten staak, waardoor de wezens herkenbaarheid voor de lezer behouden.

Vooral het perspectief van een vampier die moet zien te overleven tussen de mensen die bevooroordeeld denken over vampiers, maakt het verhaal interessant. Hoe kan Allie hen overtuigen dat ze meer is dan alleen een monster? Haar leermeester Kanin probeert haar te doen begrijpen dat ze geen mens meer is, en niet langer in hun wereld thuishoort.

‘ Ze zullen ons nooit vertrouwen. Ze zullen ons nooit accepteren. Er komt een moment waarop de weg die voor je ligt, zich splitst, en je moet besluiten welke route je zult volgen. Kies je ervoor om een demon te worden met een menselijk gezicht, of bevecht je je demon tot het einde der tijden, in de wetenschap dat je altijd alleen zult staan in je strijd?’

Weinig gelaagdheid 
Met haar vlotte schrijfstijl en gevoel voor actie zijn de boeken van Kawaga echte pageturners. In deze nieuwe serie ontpopt Allie zich als een ware vechtkunstenaar met de katana, een Japans zwaard, waarmee ze alle gevaarlijke wezens bestrijd en haar dierbaren beschermd. Helaas ontbreekt het in Onsterfelijk aan emotionele diepgang. The Huffington Post noemt Allie de nieuwe Katniss Everdeen (The Hunger Games), maar daarvoor mist het personage gelaagdheid in haar emotionele ontwikkeling. De motieven van Allie zijn vrij eenvoudig. Ze wil geen monster zijn en vecht tegen de honger die haar wil beheersen. Onsterfelijk is een vermakelijk boek om te lezen, maar niet een die de lezer niet meer loslaat zodra hij het uit heeft.

Deze recensie is gepubliceerd op CultuurBewust.nl 

Tags: , , , , ,

Comments are closed.