Ransom Riggs – Omhulde Stad

By Rozemarijn • Recensies • 7 Apr 2014

Intrigerende foto’s geven Omhulde Stad van Ransom Riggs een levensecht karakter

9200000022704721-e1396602815908

Omhulde Stad is het tweede boek van de serie De Bijzondere Kinderen Van Mevrouw Peregrine van Ransom Riggs. Het eerste deel is door Amazon uitgeroepen tot Beste Young Adult-boek van 2011. Omhulde Stad is een intrigerend boek waarbij fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen door het gebruik van oude foto’s die het verhaal een levensecht karakter geven. 

In het eerste deel van de serie ontdekt Jacob Portman dat de verhalen van zijn grootvader over bijzondere kinderen in een weeshuis op een eiland waar blijken te zijn. De kinderen hebben speciale gaven en verbergen zich in een tijdlus voor monsters (hulsels en schepsels) onder bescherming van mevrouw Peregrine: een ymbryne (tijdmanipulator en gedaantewisselaar). Deze monsters ontvoeren over de hele wereld bijzondere kinderen en hun ymbrynes. Jacob komt erachter dat hij ook over een speciale gave beschikt: hij kan de onzichtbare monsters aanvoelen en zien. Hiermee beschermt hij zijn nieuwe vrienden, tijdens het slot van het eerste deel, wanneer ze aangevallen worden.

In Omhulde Stad reizen Jacob en de bijzondere kinderen naar Londen via verschillende tijdlussen om mevrouw Peregrine te redden die vastzit in haar vogelvorm. Alleen een andere ymbryne kan haar helpen. Onderweg komen ze steeds voor nieuwe uitdagingen te staan, ontmoeten ze andere bijzondere wezens en worden ze achterna gezeten door hulsels en schepsels.

Levensecht karakter
Riggs illustreert het verhaal met intrigerende oude foto’s van mensen, dieren en straatbeelden die hij verzameld heeft. Sommige foto’s zijn digitaal bewerkt, maar de meeste zijn ongewijzigd gebleven. De oorspronkelijkheid van de foto’s geeft het verhaal een levensecht karakter. Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar, waardoor de lezer zich voortdurend afvraagt of er werkelijk zulke bijzondere wezens zijn. Vooral de indringende ogen op sommige foto’s blijven bij de lezer op het netvlies hangen.

De vlotte schrijfstijl van Riggs contrasteert bijna met de aandacht die de foto’s opeisen van de lezer. Het verhaal gaat als een sneltrein verder, passend bij het avontuurlijke karakter van de belevenissen van de personages. De overdenkingen van Jacob vormen de rustmomenten die het verhaal nodig heeft en geven de lezer de kans om alles even op zich in te laten werken.

Zwevende doelgroep
De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine is zo’n serie waarvan je niet goed kunt zeggen voor welke doelgroep het bedoeld is. Het verhaal, de personages en de vlotte schrijfstijl maken het verhaal zeer aansprekend als jeugdroman, maar het taalgebruik en het naargeestige karakter van sommige foto’s zijn toch meer geschikt voor een ouder publiek. De onderliggende thematiek van volwassen worden, maakt dat het boek goed past in de categorie young adult. De verscheidenheid zorgt ervoor dat het boek verschillende leeftijden aan zal spreken.

Deze recensie is gepubliceerd op CultuurBewust.nl 

 

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.