MNSKP: interview Lourens van den Akker – THÙSFRONT

By Rozemarijn • Interviews, Publicaties • 13 Feb 2015

banner thusfront

Lourens van den Akker: één van de talenten van de Jeugdtheaterschool in Leeuwarden die van theater zijn beroep heeft gemaakt. Afgestudeerd van de Toneelschool in Maastricht kwam hij al snel weer terug naar Friesland. Hij was al te zien in verschillende voorstellingen van Tryater, Meeuw Jonge Theatermakers en vorig jaar in de serie De Keet van Omrop Fryslân. Hiernaast heeft hij zijn eigen stichting Toneelgroep Akkers&Velden. Op dit moment repeteert hij voor het stuk Thúsfront van Tryater, dat vanavond, vrijdag 13 februari, in première gaat. Hierin speelt hij een jonge soldaat die uitgezonden wordt

Leeftijd: ’25
Je woont in: ‘Amsterdam.
Leeuwarden is voor jou: ‘de stad waar ik opgroeide, waar theater voor mij begonnen is en waar ik nu veel kansen krijg als acteur en maker. Het is echt heel fijn dat ik nu bij Tryater met verschillende regisseurs mag werken en dat zij mij aan alle kanten ondersteunen met het opbouwen van mijn eigen stichting.
Waar kom je graag in Leeuwarden? ‘Café de Spoek en ik eet vaak bij Het Leven.’

Waarom wilde je deze rol spelen?

‘Ik heb nog nooit een soldaat gespeeld. Het heeft mij wel altijd bezig gehouden. Ik heb veel documentaires gekeken, vooral vanuit het Amerikaanse perspectief. Oorlog is zo’n gek fenomeen. Het draait allemaal om het uitvechten van je eigen belangen op grote schaal. Het leek mij interessant om in de huid te kruipen van zo’n soldaat en de oorlog vanuit zijn perspectief te bekijken. Het spelen van deze rol heeft wel voor mij bevestigd dat soldaten op uitzending gaan voor de uitdaging, omdat het een avontuur is. Je komt op veel plekken. Ook de broederschap die je opbouwt is belangrijk. Maar er zitten keerzijdes aan wat je ziet en doet. Soldaten zijn pionnen van een politiek spelletje, die opdrachten uitvoeren zonder daar echt vragen bij te stellen. Dat zou ik niet kunnen. Je vermoordt uiteindelijk wel mensen die je helemaal niet kent.’

Waarom moeten we naar deze voorstelling komen kijken?

‘Iedereen heeft wel iemand in zijn naaste omgeving die in het leger is gegaan en werd uitgezonden. Hierdoor is het heel herkenbaar en aangrijpend wat er in het stuk gebeurd. Om te zien welke impact de uitzending heeft op de soldaat, maar vooral op de familie die achterblijft. De voorstelling gaat ook over het loslaten van kinderen door de ouders. Iedereen die uit huis is gegaan weet hoe het is om je eigen gang te willen gaan, maar nog steeds een bakje eten van je moeder mee te krijgen.’

Hoe is het om met regisseuse Silvia Andringa te werken?

‘Dat bevalt heel goed. Ik begrijp haar regietaal, waardoor we goed met elkaar kunnen discussiëren. Ze weet het beste uit me te halen.’

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

‘Ik wil graag mijn eigen voorstellingen blijven maken en mij als acteur blijven ontwikkelen. Met mijn stichting wil ik graag invloed uitoefenen op het culturele landschap van Friesland, door voorstellingen te maken voor jongeren. Met een herkenbare thematiek en beeldtaal. Er is nog niet veel aanbod voor die doelgroep.’

Wat is je droomrol?

‘Ik zou heel graag Stanley in Streetcar named Desire van Tennessee Williams willen spelen. Dat lijkt me zo’n vette rol. Ik heb dat stuk zo vaak gelezen en gezien. Dat dierlijke, mannelijke, maar ook de binnenwereld van die rol spreekt mij erg aan.’

Wat staat er nog meer op de planning voor dit jaar?

‘Eind mei is de premiere van Kingdom of Earth door Toneelgroep Akkers&Velden. Dit is ook een stuk van Tennessee Williams. En in september speel ik mee in de jubileumvoorstelling De Meeuw van Tjechov bij Meeuw Jonge Theatermakers.’

Thùsfront gaat 13 februari in première. Kijk voor meer informatie over de voorstelling en speeldata op www.tryater.nl.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.