MNSKP: Fries Straatfestival

By Rozemarijn • Publicaties, Recensies • 1 Jun 2015

5

TWEEDE VERDIEPING WINNAAR PUBLIEKSPRIJS
FRIES STRAATFESTIVAL

Ondanks het gure weer hangt er een gemoedelijke sfeer in de stad tijdens het Fries Straattfestival in Leeuwarden. Op de zondag vinden de activiteiten vooral op het Wilhelminaplein plaats, waar veel ouders met jonge kinderen te vinden zijn. Zij laten zich verrassen door onder andere de mechanische stadsboerderij van Babok of het levende kanon van de heren Circusdrome. Daarnaast is er poëtische acrobatiek te zien van Mimbre, speelt Piepschuim vrolijk prikkelende liedjes bij de Waag en bewegen de mannen van Three of a Kind met een ludieke performance tussen het publiek. Maar de meeste belangstelling is er voor de winnaar van de Van der Eems publieksprijs: de voorstelling ‘De Tweede verdieping’.

Van der Eems publieksprijs

Dit jaar waren 7 voorstellingen van professionele straattheatergroepen genomineerd voor de Van der Eems publieksprijs. Het publiek kon zaterdag 30 mei tot 16.00 uur zijn stem uitbrengen voor de leukste, mooiste of meest bijzondere voorstelling. De uitslag werd eind van de middag bekend gemaakt. Wethouder cultuur Sjoerd Feitsma mocht de prijs overhandigen aan Eva van Welzenis en Willemijn Schellekens, makers van de voorstelling ‘De tweede verdieping’. De tweede plaats was voor TukkersConnexion. Dancing Graffiti werd derde.

De prijswinnende voorstelling was op zondag nog drie keer te zien in winkelcentrum Zaailand. Een lange rij nieuwsgierige mensen staat voor de ingang. Het publiek komt terecht in een onafgebouwd winkelpand waar verhuisdozen en prullaria op de speelvloer liggen. Figuren van ijzerdraad worden door het gezelschap uitgedeeld in de vorm van een ‘ja’, ‘nee’ en een vraagteken. Er verschijnt een tekst op de wand: “Goedenavond, welkom in mij”. Een huis dat spreekt en haar herinneringen deelt met het publiek. Het eerste beton werd gestort op 23 april 1975 en het bevat 547 stopcontacten. Sta je er als bewoner bij stil in wat voor huis je woont? Heb je wel eens het gevoel dat er iemand met je meekijkt? Het publiek geeft antwoord door de ijzeren figuren omhoog te houden in het projectlicht, waardoor dansende ja´s en nee´s op de muur verschijnen.

Het huis vertelt het verhaal van Marie, een jonge vrouw die gaat verhuizen. Samen met de verhuizer pakt ze de spullen in. Ze vertelt hem hoe ze met haar grote liefde Bram in het huis ging wonen, hoe gelukkig ze samen waren, maar hoe het daarna bergafwaarts ging. Het huis geeft voortdurend commentaar op wat er zich op de speelvloer afspeelt. Met prachtige videoanimaties komt het verhaal tot leven, vertelt het theatergezelschap op bijzonder originele wijze een herkenbaar en humoristisch verhaal.

Dit artikel is gepubliceerd op www.mnskp.nl

Tags: , ,

Comments are closed.