MNSKP: Beumer & Drost Brandweermannen

By Rozemarijn • Publicaties, Recensies • 4 Nov 2014

Brandweermannen van Beumer & Drost na twintig jaar nog ijzersterk

banner brandweermannen

Dit seizoen is de internationaal succesvolle jeugdtheatervoorstelling Brandweermannen van Beumer en Drost weer te zien in de theaters. Een hilarische voorstelling van regisseur Ted Keijzer over het wel en wee in de brandweerkazerne. De acteurs zijn inmiddels twintig jaar ouder, maar weten nog steeds met speelse energie de fantasie van zowel kinderen als volwassenen te prikkelen. Zondag 2 november was Brandweermannen te zien in de Stadschouwburg de Harmonie.

In de kleine zaal zit het publiek om het speelvlak heen. De acteurs (Loek Beumer, Peter Drost, Jan Elbertse, Koos Elfering en Bram Kwekkeboom) zijn al aanwezig en wachten op de laatste bezoekers. De kinderen hebben net een rondleiding gekregen achter de schermen en konden buiten in een echte brandweerauto zitten van het brandweerkorps Leeuwarden. Zelf heb ik mijn man meegenomen, die bij de vrijwillige brandweer zit. Kan hij zich herkennen in wat er zich op het toneel afspeelt? Vol verwachting zitten we op het puntje van onze stoel.

Blues en plagerijen

Twintig jaar geleden volgden de acteurs een tweedaagse cursus en liepen ze drie weken stage in een echte brandweerkazerne. Deze praktijkervaringen zijn verwerkt in een fantasievolle slapstick voorstelling over het wel en wee in de kazerne. De brandweermannen moeten vooral wachten en vullen hun tijd met oefeningen, plagerijen en kunstjes. Op speelse wijze is er ook aandacht voor de serieuze elementen van het vak. Wanneer de mannen terug zijn van de brand en op bed liggen, zingen ze een blues over het malen in hun hoofd.

Creatief en fantasievol

Vertrekkend vanuit de kinderfantasie krijgen alledaagse voorwerpen in de voorstelling een andere betekenis. Een luchtbedpomp is een kat boven in de boom. Met een fietspomp, postzak en het scherm van een kinderzitje wordt op zeer realistische wijze het geluid en de ervaring om met ademlucht op te lopen nagedaan. De lockerkasten zijn multifunctioneel. Ze stellen zowel de brandweerauto voor als een brandend gebouw, de slaapvertrekken, de wc en de douche. De voorstelling barst van de creatieve en komische theatervondsten. Er is zelfs zoveel te zien, dat je als publiek niet alles meekrijgt.

Slapstick en suspense

De toeschouwers gaan helemaal op in de voorstelling. Zowel de kinderen als de volwassenen liggen plat van het lachen bij de hilarische slapstickscènes, maar zijn muisstil wanneer het er echt op aan komt en de mannen een brandend gebouw in moeten. Al zijn de acteurs twintig jaar ouder, ze weten nog steeds met veel energie, humor en theatrale beleving het publiek te bespelen en diens fantasie te prikkelen.

Een voorstelling waarin iedere brandweerman zich zal herkennen, maar die ook vooral het plezier van het fantasiespel laat zien. Direct na de voorstelling doen de kinderen de acteurs al na. Stiekem hebben de volwassenen ook al zin om zelf thuis brandweerman te spelen.

Beumer en Drost maakt theater voor iedereen vanaf 8 jaar. Heb je de voorstelling in Leeuwarden gemist? Wees gerust. Je kunt Brandweermannen nog zien op 8 november in het Posthuis Theater in Heerenveen en op 9 november in Theater Sneek. De speellijst van Brandweermannen vind je hier.

Deze recensie is gepubliceerd op www.mnskp.nl 

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.