Interview Lauren Kate – Fallen

By Rozemarijn • Interviews • 8 Sep 2010

Lauren Kate: “Ik ben altijd gefascineerd geweest door de verhalen uit de Bijbel”

‘Young Adults’ is een vrij nieuw genre dat gericht is op jongeren tussen de 15 en de 25 jaar oud. Er zijn al een aantal zeer populaire series geschreven zoals de Twilight-reeks van Stephanie Meyer. Lauren Kate belooft met het boek Fallen , dat nu in een Nederlandse vertaling is verschenen, net zo populair te worden. Het is het eerste deel van de serie over de liefdesgeschiedenis tussen de 17-jarige Luce en de engel Daniël.

De Amerikaanse schrijfster Lauren Kate leest zelf ook graag Young Adult (YA)boeken en dan vooral boeken van schrijvers als Philip Pullman, Frances Hardinge en Suzanne Collins. Een belangrijke eigenschap van een YA-boek is naar haar mening dat het de lezer de mogelijkheid biedt om de wereld van het boek  binnen te treden en dat het je niet meer loslaat tot de laatste bladzijde. Het is dan ook belangrijk om niet te snel veel weg te geven en de lezer in spanning te laten. 

Wat inspireerde je om het boek te schrijven?
Ik kreeg het idee toen ik een passage in Genesis las over een groep engelen die uit de hemel werd gegooid, omdat ze een onsterfelijke vrouw begeerden. Ik begon me af te vragen hoe het voor een normaal meisje moet zijn om opeens door een engel begeerd te worden: Alle opwinding en de uitdagingen die daar uit voortkomen. Na altijd liefdesverhalen te hebben geschreven, leek deze invalshoek mij een perfecte manier om mijn eisen op te schroeven en een echt GROOT liefdesverhaal te vertellen. Een verhaal over vertrouwen en verraad en vooronderstellingen over goed en kwaad.

Religie speelt een belangrijke rol in het boek, waarom?
Ik ben altijd gefascineerd geweest door de verhalen uit de Bijbel. Mijn boeken hebben altijd een sterke theologische basis, zonder dat ze vastzitten aan een specifieke religie. Ik zou het niet interessant vinden om een boek te schrijven over zo’n rijk en lang bestaand onderwerp zonder de oorsprong ervan op te zoeken zover als mogelijk, maar ik wil ook niet dat een verhaal te moeilijk wordt. Ik heb veel onderzoek gedaan voor Fallen en dat zal ik ook doen voor de volgende delen. Ik was erg opgewonden toen mijn onderzoek mij nog verder terug bracht dan de Christelijke Bijbel en de Joodse Torah.

Welke informatie heb je bestudeerd om dit boek te kunnen schrijven?
Veel! De Bijbel vertelt erg weinig over de engelen, dus zocht ik daarbuiten naar enkele apocriefe teksten zoals Henoch en de Dode Zee-rollen. Ik heb een goede trilogie gelezen over Satan van Jeffrwy Burton Russel en daarnaast heb ik Harold Bloom om ideeën over engelen gevraagd.

Is Fallen een klassiek boek over de strijd tussen het goed en het kwaad?
Er is juist helemaal geen duidelijke scheiding tussen het goede en het kwade in deze boeken! Ik vind het heel interessant om de grenzen tussen de twee krachten op te zoeken en ons collectieve idee van wat goed en kwaad is uit te dagen. Ik denk dat ze van elkaar afhankelijk zijn, in ieder geval wel in mijn boeken. Elk karakter neemt hierin een eigen positie en deze krachtstrijd maakt een belangrijk deel uit van de boeken die nog gaan komen.

Waarom denk je dat engelen interessante figuren zijn voor Young Adult lezers?
In eerste instantie zien ze er, in ieder geval in mijn verbeelding, ongelofelijk goed uit! Bijna iedereen groeit op met een soort van engelenmythologie, vanuit een religieuze opvoeding of een culturele context. We hebben een idee over hoe ze er waarschijnlijk uitzien (perfecte gelaatstrekken, pluizige witte vleugels), hoe ze zich gedragen (altijd bijzonder welwillend) en wat ze doen (in de bijbel zijn het boodschappers van God, maar ze worden in een culturele context ook gezien als beschermengelen). De lezers hebben dan ook een soort ingebouwd collectief bewustzijn van wat een engel is, wat geweldig is, omdat het daardoor toegankelijk is. Voor schrijvers is er nog zo veel ruimte om met deze bestaande verwachtingen te spelen en het stereotiep te doorbreken.

Wat maakt Luce en Daniel interessante karakters in vergelijking met andere populaireYoung Adult figuren?
Ik geniet er erg van hoe rijk en gecompliceerd hun geschiedenis is. Het is geen liefde-op-het-eerste-gezicht romance, want er is een reden waarom hun liefde zo essentieel is en die reden overstijgt hen beiden. Er is veel dat Luce – en de lezers – nog te weten moeten komen over deze geschiedenis en ik kan niet wachten om alles te onthullen.

Dit interview is gepubliceerd op CultuurBewust.nl

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.