MNSKP: ‘De Meeuw’ van Tsjechov openingsvoorstelling De Harmonie

By Rozemarijn • Publicaties • 31 Aug 2015

meeuw  banner 1

Op vrijdag 4 september start het culturele seizoen van Stadsschouwburg de Harmonie met een eigentijdse versie van de klassieker De Meeuw van Tjechov. Deze productie is de jubileumvoorstelling van Meeuw|Jonge Theatermakers uit Leeuwarden die dit jaar 25 jaar bestaat. Voor deze gelegenheid nodigde artistiek leider Hilde Mulder jonge professionals uit die ooit hun theatercarrière begonnen op de Jeugdtheaterschool in Leeuwarden. In de montageweek kreeg redacteur Rozemarijn Strubbe een kijkje achter de schermen tijdens een openbare repetitie voor vrienden en ambassadeurs.

Hilde Mulder koos niet voor niets voor het stuk De Meeuw als jubileumproductie. Ze ontleende de naam voor de Jeugdtheaterschool aan deze klassieker, omdat het gaat over jonge mensen en over grote dromen. Personage Kostja heeft een droom. Hij wil toneelschrijver worden en de theaterwereld op zijn kop zetten. Hij wil net zo beroemd worden als zijn moeder die actrice is. Maar zij heeft het druk met haar eigen leven en met haar minnaar, de succesvolle toneelschrijver Trigorin. En dan is er nog Nina, het vriendinnetje van Kostja. Als zij verliefd wordt op Trigorin is dat de lont in het kruitvat.

Jong talent terug in Leeuwardenmeeuw 1

Het jonge artistieke team bestaat uit regisseur Tatiana Pratley, die al meerdere producties maakte o.a. bij Tryater, acteurs Ali Zijlstra, Bart Harder, Eva Meijering, Rik Wittenveen, Nuria Zantman en Lourens van den Akker. Zij speelden in hun tienerjaren in meerdere producties van de Meeuw|Jeugdtheaterschool en volgen nu een theateropleiding of zijn al afgestudeerd en werkzaam bij theatergezelschappen in Nederland. Daarnaast zijn er ook jonge professionals aangetrokken voor achter de schermen. Het decor is ontworpen door Janne Sterk en de kostuums zijn van Vita Mees. Laurens van der Meulen is verantwoordelijk voor de muziek.

Veelbelovende preview

Tijdens de openbare repetitie kregen de genodigden een korte preview te zien van de voorstelling. Een energieke scène waarin duidelijk wordt dat Pratley van deze klassieker een eigentijdse en toegankelijke productie heeft gemaakt met een hele eigen stijl. De kleine zaal van de schouwburg is volledig op zijn kop gezet en het publiek maakt het spel van heel dichtbij mee.

De voorstelling speelt van 4 t/m 20 september in Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Voorafgaand of na afloop van elke voorstelling zorgen de acteurs hoogstpersoonlijk voor de randprogrammering. Ze treden op met een liedjesprogramma, draaien plaatjes, houden interviews met bijzondere gasten of een nagesprek met de bezoekers.

Dit artikel is gepubliceerd op MNSKP.nl

Tags: , , , ,

Comments are closed.