Aimee Carter – De Godinnenwraak

By Rozemarijn • Recensies • 3 Mar 2014

Eenzijdige liefdesperikelen in De Godinnenwraak van Aimee Carter

Cover-De-Godinnenwraak-e1393418674541

De Godinnenwraak van Aimee Carter is het tweede deel in deyoungadultserie De Godinnentest. Carter maakt van de Griekse mythen een eigentijds avontuur vol levensbedreigende situaties, maar vooral veel onzekere liefdesperikelen. Een toegankelijke roman, die helaas door een gebrek aan verbeeldingskracht de lezer niet weet te vervoeren.

Kate heeft de godinnentest doorstaan en is nu de vrouw van de heerser van de onderwereld: Henry (Hades). De liefde is niet vanzelfsprekend, want Henry toont weinig affectie voor zijn kersverse vrouw. Kate is bang dat hij nog steeds alleen aan zijn ex, Persephone, denkt. Wanneer de Titaan Kronos dreigt te ontsnappen om de wereld te vernietigen en Henry daarbij ontvoert wordt, wil Kate alles doen om hem te redden. Ze moet daarvoor wel de hulp inschakelen van haar rivaal Persephone.

Eigentijds en mystiek
In De Godinnentest was het nog een verassing dat alle personages Griekse goden bleken te zijn. Nu bevindt de lezer zich midden in de godenwereld. De eigentijdse en levendige karakters maken de goddelijke personages heel toegankelijk voor de lezer, maar tegelijkertijd houden ze iets ongrijpbaars waardoor de mystiek rondom de goden bewaard blijft. De vlotte schrijfstijl past goed in de eigentijdse sfeer die Carter wil scheppen en de toegankelijke literatuur van de uitgeverij. Het prozaïsche taalgebruik is herkenbaar voor de lezer, maar zorgt er ook voor dat de beschrijvingen van zowel de leefwereld als de binnenwereld van Kate eenvoudig blijven en weinig tot de verbeelding spreken.

Eenzijdige liefdesperikelen

Het draait in De Godinnenwraak vooral om de onzekerheid van Kate over de liefde van Henry voor haar. Ze wordt steeds heen en weer geslingerd door onduidelijke signalen en andermans adviezen. De schrijfster neemt de lezer mee in Kates ontwikkeling, waarbij ze steeds meer haar eigen keuzes maakt en minder aanhankelijk overkomt. Het eenzijdige perspectief biedt echter onvoldoende variatie en gelaagdheid. Het biedt bovendien weinig inzicht in de binnenwereld van de andere personages, waardoor hun motieven vaag blijven. Het zou interessant zijn om het verhaal vanuit meerdere perspectieven te lezen. Dit zou de lezer inzicht bieden in de binnenwereld van de andere personages, waardoor het verhaal meer gelaagdheid krijgt.

De actie rondom de ontspanning van Kronos komt door de nadruk op de emotionele spanningen niet goed uit de verf. Deze scènes worden met veel spanning opgebouwd, om daarna heel onduidelijk te eindigen. Wat er daadwerkelijk gebeurt, beschrijft Carter onvoldoende, waardoor de lezer met vragen achterblijft. Doordat Kate niet mee mag vechten, wordt bovendien een groot deel van de strijd onthouden voor de lezer. Hierdoor mist De Godinnenwraak de nodige actie en spanning die je wel zou verwachten in de verhaallijn. Uiteindelijk maakt deze roman minder indruk op de lezer dan het eerste deel. Het vervolg zal uitwijzen of de schrijfster meer tot de verbeelding van de lezer zal spreken.

Deze recensie is gepubliceerd op CultuurBewust.nl 

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.