Elizabeth Wein Codenaam Verity

By Rozemarijn • Recensies • 11 Dec 2013

 Hartverscheurend drama in Codenaam Verity van Elizabeth Wein

verity-def.indd

Codenaam Verity van Elizabeth Wein is het hartverscheurende verhaal van twee vriendinnen die als ware heldinnen alles voor elkaar overhebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lezer moet als een echte spion tussen de regels doorlezen om erachter te komen wat er werkelijk gebeurt is. Wein brengt de geschiedenis tot leven in een van de best geschreven young adult-boeken ooit. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt Verity als spion en Maddie als piloot. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de vrouwen. Tijdens een geheime missie krijgt Maddie de opdracht om Verity naar Ormaie in Frankrijk te vliegen. Het vliegtuig wordt geraakt en Verity moet uit het vliegtuig springen, niet wetend of Maddie veilig is geland. Verity wordt gevangen genomen door de Gestapo. Ze probeert haar executie uit te stellen door een bekentenis op papier te zetten.

Lezen als een spion
Codenaam Verity is heel knap geschreven, als een gecodeerde boodschap die de lezer moet ontcijferen. Het verhaal wordt eerst vertelt vanuit het perspectief van een vrouw in de gevangenis. De lezer weet haar naam nog niet, omdat er steeds codenamen worden gebruikt. Ze vertelt haar verhaal vanuit het perspectief van Maddie en schrijft over zichzelf in de derde persoon. Hierdoor komt de lezer er niet direct achter wie zij is in haar eigen verhaal.

De tweede helft van het boek word vertelt vanuit het perspectief van piloot Kittyhawk. Hierdoor komt de lezer erachter wat er buiten de gevangenis gebeurt. Vanaf dat moment komt het verhaal echt tot leven en is de spanning op iedere bladzijde om te snijden, doordat de lezer meer te weten komt over de situatie dan de personages in het verhaal, zoals de dreiging die Verity boven het hoofd hangt als ze niet snel geholpen wordt.

De lezer neemt de bekentenis van Verity eerst voor waarheid aan, maar door de onderstreepte zinnen krijgt hij wel het gevoel dat er een verborgen boodschap in zit. De lezer probeert tussen de regels door te lezen, en een eigen betekenis te geven aan de bekentenis. Door de wisseling van perspectief komt de lezer erachter hoe de vork in de steel zit en valt alles op zijn plek.

Waarachtige emoties in hartverscheurende situaties
‘Je beste vriendin ontdekken is net zoiets als verliefd worden’, zegt Verity in haar bekentenis. De hechte vriendschap maakt van de twee vrouwen ware heldinnen, die alles voor elkaar over hebben. Wein maakt de lezer deelgenoot van hun persoonlijke ervaringen. De hartverscheurende situaties waarin zij belanden gaan gepaard met waarachtige emoties, waar de lezer echt even stil van is.

‘Kus me, Hardy, ‘ zei Queenie. Maddie moest huilen en lachen tegelijk. Ze boog haar hoofd naar de koude hand op haar schouder en gaf er een warme kus op. De smalle vingers aaiden haar wangen, knepen nog een laatste keer in haar schouder en verdwenen door de afscheiding. Maddie hoorde de kap openschuiven. Ze voelde het vliegtuig heel licht wiebelen toen Queenies gewicht zich verplaatste. Daarna vloog ze alleen verder.’

De complexe plot, de aangrijpende situaties en waarachtige emoties maken Codenaam Verity tot een van de beste young adult-boeken die ooit geschreven zijn. Deze moet je gelezen hebben!

Deze recensie is gepubliceerd op CultuurBewust.nl 

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.