Richelle Mead Academicus Vampyrus

By Rozemarijn • Recensies • 17 Oct 2010

Academicus Vampyrus van Richelle Mead is bloedspannend en zeer verslavend

De eerste drie delen van de populaire vampierserie Vampire Academy van Richelle Mead zijn verschenen in Nederlandstalige edities: Acadamicus Vampyrus, IJskoud en Schaduwkus. In een spannende wereld van intrige, liefde, moed en vriendschap, worden de helden bedreigd door kwade krachten en de dood.

Richelle Mead schept voor de serie Academicus Vampyrus een gloednieuwe vampierwereld. De Moroi zijn de goede sterfelijke vampiers. Zij worden beschermd door hoeders – de dhampieren die half mens/half vampier zijn – tegen de kwaadaardige onsterfelijke vampiers, de Strigoi.

Geschaduwkust
De boeken zijn geschreven vanuit het perspectief van de 17-jarige Rose Hathaway. Zij is een dhampier en  de hoeder van haar beste vriendin Lisa Dragomir, de laatste van een koninklijke bloedlijn Moroi-vampiers. Dit betekent dat haar leven in dienst staat van haar vriendin. Doordat Lisa haar gered heeft van een dodelijk ongeluk, hebben de meiden een innerlijke verbondenheid. Zo kan Rose de gedachten en gevoelens van Lisa lezen. Ze is geschaduwkust, wat wil zeggen dat ze nog steeds in contact staat met de dodenwereld en over bijzondere vermogens beschikt.

Na twee jaar op de vlucht geweest te zijn, keren de meiden terug naar de academie van Sint-Vladimir. Hier wordt Rose door de knappe dhampier Dimitri onderwezen in het hoederschap. Het is al snel duidelijk dat hun verhouding verder gaat dan die van leraar en leerling. Ook Lisa wordt verliefd op iemand die niet geschikt is voor haar koninklijke positie. Het wordt de meiden niet makkelijk gemaakt hun reputatie hoog te houden en ze ze bevinden zich continu in bedreigende situaties.

Mead brengt de fictieve wereld van Academicus Vampyrus heel goed in kaart. De lezer kan zich goed verplaatsen in de wereld van Rose, en zich inleven in de verwachtingen die zij van zichzelf en de wereld heeft. Maar Mead trekt deze verwachtingen steeds meer in twijfel, waardoor Rose een innerlijke strijd voert over haar rol als hoeder en haar leven.

Bloedspannend
De verschillende verhaallijnen komen steeds op ingenieuze wijze bij elkaar. De schrijfster besteedt veel aandacht aan de gedachtes van de hoofdpersonages, maar zorgt ook voor de nodige actie. Door de vele intriges, gecompliceerde personages en onvoorspelbare gebeurtenissen zijn de boeken van de Academicus Vampyrus-reeks bijzonder spannend.

De Academicus Vampyrus-boeken zijn realistisch. De strijd tussen goed en kwaad is niet altijd zwart-wit en de verhalen lopen niet altijd goed af. Er zijn goede figuren die beïnvloed raken door de kwade krachten, hoofdpersonen raken gewond en er gaan zelfs belangrijke figuren dood. Hierdoor is het boek geloofwaardiger en spannender.

De boeken van Richelle Mead zijn echte pageturners. Je legt ze met moeite aan de kant. Het is aan te raden om alle delen  achter elkaar te lezen, zodat je je helemaal vast kunt bijten in de wereld van Mori, dhampiers en Strigoi.

Deze recensie is gepubliceerd op CultuurBewust.nl

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.